google-site-verification=CK5GsTVJRkQOAPJA0S7jEo-oN73UlOO0rhA2UA5ptnY

Proč jsou FLEX RUB a další sibiřské balzámy tak účinné a žádané?

01. 08. 2023, 10:07

Kapitola o sibiřských vůních: éterické oleje

 

Kapitola o tom, jak éterické oleje ze sibiřských rostlin posilují naše zdraví a zkrášlují náš život...

Kdybyste se zeptali, jak voní Sibiř, mnoho lidí by pravděpodobně řeklo, že borovým jehličím a svěžestí. Je to omamná vůně borového lesa, nejčistšího sněhu a nedotčené přírody, na kterou po prvním přičichnutí nikdy nezapomenete.

Sibiř je proslulou pokladnicí přírodního bohatství: na jejím území se vyskytuje více než 3 000 různých druhů rostlin, z toho více než 500 druhů léčivých rostlin, téměř všechny obsahují éterické oleje.

Jejich krása spočívá v tom, že na člověka mohou působit nenápadně, ale přitom výrazně: jejich příjemné vůně uklidňují, zlepšují náladu, některé zmírňují bolesti hlavy, zlepšují chuť k jídlu a není na tom nic podivuhodného – tak fungují éterické oleje.

Ve své podstatě jsou to nestabilní kapalné směsi chemických látek (alkoholy, estery, uhlovodíky, fenoly, ketony, aldehydy atd.), které se získávají z květů, semen, kořenů, listů, plodů, dřeva nebo pryskyřic rostlin. Právě éterické oleje určují vůni rostlin: chrání je před škůdci, viry a lákají hmyz k opylování.

Živá lékárna

Rostlinné éterické oleje prospívají nejen přírodě, ale i člověku. Jejich léčebné účinky jsou známy již od starověku. Téměř všechny mají na tělo baktericidní, antiseptické a protizánětlivé účinky a pozitivně působí na nervový a kardiovaskulární systém, emoce a duševní zdraví.

Dnes se éterické oleje užívají jak vnitřně, tak zevně, používají se k inhalacím a aromaterapii. Oleje ze sibiřských éterických rostlin se hojně využívají při výrobě léčiv, ale i v potravinářském, kosmetickém a parfumérském průmyslu.

Jak se vyrábí jedlový olej

Esenciální oleje se vyrábějí různými způsoby – např. extrakcí, pomocí teplého oleje nebo tukového sorbentu.

Esenciální oleje z jehličnatých stromů se získávají destilací vodní parou. K jeho výrobě se používají mladé větvičky jehličnatých stromů o průměru do 0,8 cm a teplota páry se pohybuje kolem 110 °C. Zajímavostí je, že existuje i speciální přístroj na výrobu jedlového oleje – jedlovar.

Větvičky se umístí do destilační nádoby, do které se pod tlakem přivádí pára. Při tomto procesu dochází k odpařování nestálých sloučenin (éterů). Výsledkem je, že pára nasycená étery kondenzuje na kapalinu, která se shromažďuje v samostatné nádobě a rozděluje se na dvě části: na vrchní část éterický olej a na spodní část hydrolát.

Jedlový olej obsahuje více než 35 účinných látek, díky nimž má mnoho blahodárných účinků: tonizuje, odstraňuje záněty, ničí viry a bakterie, zmírňuje bolest, posiluje imunitu, léčí kožní choroby a normalizuje spánek. A jeho vůně je již sama o sobě dokonalým parfémem!

Éterické oleje v produktech Siberian Wellness

Produkty Siberian Wellness obsahují pouze přírodní éterické oleje. Blahodárné vlastnosti jedlového oleje a dalších sibiřských bylin se vstřebávají do Výjimečně účinného masážního balzámu, který při aplikaci na pokožku dobře prohřívá, urychluje regenerační procesy a navrací pocit pohodlí.

Jedlové éterické oleje najdete i v dalších produktech:

Známé rostliny s obsahem éterických olejů

Dobromysl obecná se tak nazývá z určitého důvodu: má specifickou a příjemnou vůni. Éterický olej z dobromysli údajně pomáhá se uklidnit a usnout při nespavosti.

Éterický olej z mateřídoušky nebo tymiánu se používá již od starověkého Řecka: je známý svými silnými antiseptickými, antivirovými, analgetickými a protikřečovými účinky. Její vůně je uklidňující a zmírňuje únavu. Je součástí Osvěžujícího masážního oleje Siberian Herbs.

Heřmánkový éterický olej má silný baktericidní účinek, a proto se hojně používá k léčbě nachlazení. Díky svému komplexnímu složení je obzvláště vhodný pro jemnou a citlivou dětskou pokožku. Je součástí produktů Dětská bylinná esence k přípravě koupele na bázi heřmánkové vodyDětský krém na bázi heřmánkové vody.

Éterický olej z máty peprné je známý svými protizánětlivými účinky, jeho složky působí protikřečově na hladké svalstvo trávicího traktu a močových cest, jemně stimulují střevní činnost, zmírňují stres a napomáhají regeneraci. Najdete ho v produktech Tonizující krém na nohy, Mýdlo pro intimní hygienu.

Mnoho éterických olejů ze sibiřských rostlin se dnes prodává v lékárnách, takže se aktivně používají v každodenním životě: při vaření, jako doplňková péče o pleť a v domácnosti. Při používání jakéhokoli éterického oleje je důležité znát a zvážit jeho vlastnosti a potřebné dávky. Potom bude jeho používání přínosné a příjemné!

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Vyberu nastavení
Nesouhlasím